top of page
- Om klassisk pilates -

“My system develops the body and mind simultaneously” - Joseph Pilates

Vad är klassisk pilates?

Klassisk pilates är en kombination av styrketräning, rörelseträning och stretch. Metoden passar de flesta människor, oavsett träningsbakgrund och nuvarande fysisk form. Klassisk pilates är en träningsform, en filosofi och det arv som Joseph Pilates lämnade efter sig.

 

Klassisk pilates stärker ditt sinne samtidigt som din kropps alla muskler blir starkare och följsamma. Träningen är effektiv och tidsbesparande då hela kroppen tränas samtidigt. 

 

På Fit to the Core tränar vi och undervisar endast den pilates som Joseph Pilates själv tränat och lärt ut. Alla apparater vi använder är baserade på hans uppfinningar, ritningar, metoder och träningsmoment. Vi strävar efter att bevara originalversionen av klassisk pilatesträning.

Berättelsen om Joseph Pilates

Joseph Hubertus Pilates, träningsvisionären från Mönchengladbach i Tyskland, är mannen bakom träningsmetoden och termen pilates. Han föddes 9 december 1883 och var en man långt före sin tid, vilket han också var väl medveten om. Få människor som tränar pilates på gym eller andra liknande träningsanläggningar vet att Pilates faktiskt är ett namn och personen bakom träningsformen. Joseph Pilates myntade ordet “Contrology”, ett sätt att träna och en filosofi. Det är den ursprungliga formen av pilates, en träningsmetod och filosofi som håller än idag.

 

Som barn var Joseph Pilates sjuklig, klen och blev i tidig ålder blind på ett öga. Han fick en anatomibok vid sju års ålder, lärde sig den utantill och började träna. Hans far introducerade honom till gymnastik, bodybuilding och kampsporter som jiu-jitsu och boxning. Vid 14 års ålder var han så vältränad att han stod modell för anatomisk avbildning. Efter att ha avslutat skolan arbetade Joseph Pilates i det lokala bryggeriet, tränade boxning och gymnastik, dök och åkte skidor. I vuxen ålder var det bland annat boxningen som fick honom att lämna Tyskland. På båten över till USA träffade Joseph sin blivande fru Clara och de båda stannade kvar i Amerika. De startade en studio i New York och många dansare tränade för paret Pilates.

Joseph Pilates trodde att den “moderna” livsstilen, dålig hållning och ineffektivt andningsmönster var roten till dålig hälsa. Han skapade därför en lång rad övningar och träningstekniker, utvecklade all utrustning, specifikationer och verktyg för att lära ut sin metod korrekt. Contrology uppmuntrar användandet av sinnet för att kontrollera muskler, (framförallt de muskler som stärker den djupa bål- och bukmuskulaturen) och att rikta sin uppmärksamhet mot den posturala muskulaturen. Det är den som håller kroppen balanserad och även stödjer ryggraden.

Den mytomspunna Joseph Pilates dog 9 oktober 1967, troligen på grund av lungemfysem orsakat av år av cigarrkonsumtion och inte, som ofta ryktas, från konsekvenserna av en brand i hans studio. Han var ju trots allt en livsnjutare också. Efter hans bortgång fortsatte hustrun Clara att driva deras studio.


Idag är Joseph Pilates en legend. Han var i oförskämt bra form genom hela livet, vilket syns på både bevarade videoklipp och bilder. Att vara i god form oavsett ålder tycker även vi är eftersträvansvärt. Så prova pilates och upplev själv hur din kropp förändras till en starkare och friskare version med hjälp av Joseph Pilates träning och filosofi.

bottom of page